ANKARA TİYATRO YAPIMCILARI DERNEĞİ
      
      
                   

YILDIZLAR BİZE BAKIYOR

12 Aralık 2021



Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği (AnTiYap) salgın döneminde yitirilen, yolu Ankara’dan geçmiş tiyatrocuları andı. Yıldızlar Bize Bakıyor başlıklı anma etkinliği Çankaya Belediyesi işbirliğiyle, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde 13 Aralık 2021 günü Saat 18.30'da gerçekleşti.

Salona girişte ölümsüz anılarla belleklerde yer etmiş Turgut Özakman, Ergin Orbey, Özdemir Nutku, İnci San, Sevda Şener, Sevinç Sokullu gibi hocaların hocalarının; Nedret Güvenç, Nurtekin Odabaşı, Tarık Ünlüoğlu, Erhan Gökgücü gibi tiyatro ustalarının portreleri katılımcılara eşlik etti.

Anma etkinliği tiyatroya emek vermiş ve sonsuzluğa uğurlanmış bütün sanatçılara saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Ardından Gülüm Pekcan Dans Tiyatrosunun Ölümsüzlüğe Kanat Çırpanlar adlı dans tiyatrosu ile yıldızlar, izleyicilerin yüreğinde biraz hüzün bırakarak tek tek sahneden geçti sanki.

AnTiYap Başkanı Ali Nihat Yavşan açış konuşmasına Salgın dönemi biz tiyatro yapanların yaşamlarında koca koca yaralar açtı. Bu koca koca yaralardan belki de en önemlisi yitirdiğimiz yıldızlardı. Biz tiyatro sanatçılarının yaşamında derin izler bırakan dostlarımızdı bu yıldızlar, sözleriyle başladı.

Anılan yıldızların her birinin tiyatro insanlarının yaşamlarına bir şekilde dokunduklarına vurgulayan Yavşan konuşmasını Yitip giden sanatçı dostlarımızın, sanatçı yoldaşlarımızın yeri hiçbir zaman doldurulamayacak, dolmayacak. Ama onlar yaşayacaklar; anılarımızda, belleklerimizde, kalbimizde… Adları anıldıkça yaşayacaklar. Bu nedenle de bizler var olduğumuz süre içinde adlarını anacağız ve her biri yaşayacak bizler yaşadıkça. Ve bizlere yol gösterecekler ışıklarıyla… Hiçbir şey ölmez, her şey yaşar… sözleriyle sonlandırdı.

Altan Alkan’ın sunduğu anma etkinliğinde sırasıyla Meral Niron, Gönül Orbey, Işık Toprak, Erol Demiröz, Jale Aylanç, Nusret Çetinel, Halil Esen, Bülent Yıldıran, Adnan Çelik, Hasan Akıcı, Hüseyin Özay, Cahit Çağıran, Kemal Kuruçay, Turgay Yıldız ve Semra Dinçer anıldı.

Salgın döneminde yitirilen tiyatrocuların ailelerinin, AnTiYap üyelerinin, tiyatroseverlerin katıldığı etkinlikte tek tek tüm sanatçıların yaşam öyküleri, projeksiyonla yansıtılan resimleri eşliğinde okundu. Ardından o tiyatrocuya ilişkin anılar paylaşıldı ve ailelerine birer anmalık sunuldu.

Yoğun ilgiyle karşılanan anma etkinliği sona erdiğinde herkesin yüreğinde şu vardı: Hüzünle karışık anılarla da olsa tiyatrocu dostlarımızı yanımızda hissetmek güzeldi.

Etkinlik videosu youtube kanalımızda...